Rolada szpinakowa z czarnym czosnkiem
Rolada szpinakowa z czarnym czosnkiem

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g serka śmietankowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki  gęstego jogurtu
  • kilka ząbków  czarnego czosnku
  • kilka łyżek chrzanu
  • Sól, pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie

Szpinak podsmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem, dodajemy jogurt. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy szpinak, a następnie go blendujemy. Dodajemy żółtka, mąkę i ubitą na sztywną pianę z białek.

Tak przygotowaną masę szpinakową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut. Ważne aby nie wysechł.

Upieczony szpinakowy biszkopt odwracamy na bawełnianą ściereczkę papierem do góry.

Gdy trochę przestygnie zdejmujemy  papier i studzimy placek. Chłodne ciasto smarujemy równomiernie serkiem wymieszanym z chrzanem, można jeszcze doprawić do smaku, układamy  na nim plastry łososia i ząbki czosnku można dodać jeszcze plasterki zielonego ogórka  lub kilka plasterków pokrojonej papryki  żółtej lub czerwonej  Następnie zawijamy w roladę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Złożenie zamówienia oznacza akceptację regulaminu sklepu. Po złożeniu zamówienia otrzymasz, na wskazany adres e-mail, informacje o kolejnych etapach jego realizacji. W razie konieczności obsługa sklepu będzie się z Tobą kontaktować także telefonicznie. Pamiętaj, że przysługuje Tobie prawo odstąpienia od umowy, bez podania przyczyny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl