Chlebek bez mąki z czarnym czosnkiem.
Chlebek bez mąki z czarnym czosnkiem.

 

 Chlebek z płatków i czarnym czosnkiem:

Tak przygotowany chlebek jest wspaniałym zdrowym posiłkiem zawiera bardzo dużo błonnika i mikroelementów.
Polecamy, by przygotować go w wersji do spożywania na słodko i  do kanapek. Będą nim się zachwycać dorośli i dzieci.

Składniki

Płatki orkiszowe, gryczane, jaglane, jęczmienne, siemię lniane, sezam czarnuszka, orzechy, pestki z dyni, pestki słonecznika, można dodać ostropest plamisty, nasiona babki pełsznik.  Nie podaję ilości bo wsypuję do garnka bez odmierzania wg gustu i fantazji. Zawsze wychodzi smaczny  ale inny.

Dowolne ulubione płatki śniadaniowe i dowolne dodatki np. w wersji na słodko dodaję rodzynki, żurawinę i odrobinę ;) miodu.

Przygotowanie

Wszystkie płatki i dodatki mieszam  razem na sucho drewnianą łychą w garnku, następnie dodaję gorącej wody  tyle aby wszystko się dobrze połączyło nie za dużo, płatki i dodatki nie mają  pływać w wodzie. Dalej mieszam aby woda dotarła wszędzie. Pozostawiam do namoczenia i nasiąknięcia na około 2-3 godziny Następnie dodaję ząbki  czarnego czosnku i  wykładam na dużą blachę do pieczenia warstwę grubości około 0,5 cm  piekę w piekarniku ( najlepiej z termoobiegiem)  około 40- 50 minut  w temperaturze 170 St. C. Placek chlebka  powinien być elastyczny nie za suchy. Następnie po przestudzeniu kroję go na kawałki. Tak przygotowany chlebek można przechowywać kilka dni. Gdy zrobię zbyt dużo mrożę.

Złożenie zamówienia oznacza akceptację regulaminu sklepu. Po złożeniu zamówienia otrzymasz, na wskazany adres e-mail, informacje o kolejnych etapach jego realizacji. W razie konieczności obsługa sklepu będzie się z Tobą kontaktować także telefonicznie. Pamiętaj, że przysługuje Tobie prawo odstąpienia od umowy, bez podania przyczyny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl