Blog

Czarny czosnek – Przepisy / Blog

Na blogu znajdują się przepisy z czarnym czosnkiem. Pamiętaj aby obserwować nas również na Instagramie i Facebooku. Na naszych stronach znajdziesz nie jeden ciekawy przepis z czarnym czosnkiem oraz wiele inspiracji przygotowanych przez naszych klientów bądź współpracujących z nami kucharzy. Jeśli zakochałeś się w czarnym czosnku podziel się tym z innymi, dając im szansę na poznanie nowych smaków i właściwości zdrowotnych. Odznacz nas na swoich mediach społecznościowych i podeślij nam link mailem. Odwdzięczymy się rabatem na kolejne zamówienie!

Chlebek bez mąki z czarnym czosnkiem.

Chlebek bez mąki z czarnym czosnkiem.

Chlebek z płatków z czarnym czosnkiem

Tak przygotowany chlebek jest wspaniałym zdrowym posiłkiem zawiera bardzo dużo błonnika i mikroelementów. Polecamy, by przygotować go w wersji do spożywania na słodko i  do kanapek.

Będą nim się zachwycać zarówno dorośli jak i dzieci.

Składniki:

Płatki orkiszowe, gryczane, jaglane, jęczmienne, siemię lniane, sezam czarnuszka, orzechy, pestki z dyni, pestki słonecznika, można dodać ostropest plamisty, nasiona babki plesznik, ząbki czarnego czosnku. Nie podaję ilości bo wsypuję do garnka bez odmierzania wg gustu i fantazji. Zawsze wychodzi smaczny ale inny.

Dowolne ulubione płatki śniadaniowe i dowolne dodatki np. w wersji na słodko dodaję rodzynki, żurawinę i odrobinę ;) miodu.

Przygotowanie

Wszystkie płatki i dodatki mieszam  razem na sucho drewnianą łychą w garnku, następnie dodaję gorącej wody  tyle aby wszystko się dobrze połączyło nie za dużo, płatki i dodatki nie mają pływać w wodzie. Dalej mieszam aby woda dotarła wszędzie. Pozostawiam do namoczenia i nasiąknięcia na około 2-3 godziny. Następnie dodaję ząbki czarnego czosnku i wykładam na dużą blachę do pieczenia warstwę grubości około 0,5 cm piekę w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) ok. 40- 50 minut w temperaturze 170 St. C. Placek chlebka  powinien być elastyczny nie za suchy. Następnie po przestudzeniu kroję go na kawałki. Tak przygotowany chlebek można przechowywać kilka dni. Gdy zrobię zbyt dużo mrożę.

 

© JULEKO all rights reserved
designed by MAŁGO KOTLONEK
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl