Ciasto marchewkowe z czarnym czosnkiem
Ciasto marchewkowe z czarnym czosnkiem

Ciasto marchewkowe z czarnym czosnkiem

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka pasty z czarnego czosnku

 Przygotowanie :

  • Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. 

Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty aż zrobią się pulchne i zbieleją,  powoli dolewamy olej i pastę z czarnego czosnku można tez wykorzystać pastę z dodatkiem miodu. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st. pieczemy je ok. 45-55 min. ( sprawdzić patyczkiem powinien być suchy).

Foto: M.Rylska

Pliki (1)

Złożenie zamówienia oznacza akceptację regulaminu sklepu. Po złożeniu zamówienia otrzymasz, na wskazany adres e-mail, informacje o kolejnych etapach jego realizacji. W razie konieczności obsługa sklepu będzie się z Tobą kontaktować także telefonicznie. Pamiętaj, że przysługuje Tobie prawo odstąpienia od umowy, bez podania przyczyny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl