Aioli z czarnym czosnkiem i nerkowcami
Składniki:
130 g (3/4 szklanki) orzechów nerkowca
6 łyżek wody
2 łyżki stołowe. oliwy z oliwek (lub dodać więcej wody,jeśli chcemy ominąć oliwę)
sok z 1 cytryny
6-8 ząbków czosnku czarnego
½ łyżeczki kminku (opcjonalnie)
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Sól i pieprz do smaku
Namocz nerkowce we wrzącej wodzie na około godzinę, aż będą miękkie.Odcedź i następnie dodaj orzechy do blendera razem z resztą składników. Zmiksuj do uzyskania gładkości. Można najpierw dodać trochę mniej wody, a następnie dodawać stopniowo, aby uzyskać idealną konsystencję.
Płatki drożdżowe oraz kminek nadają orientalny charakter.
Foto.M.Rylska