Chlebek z płatków z czarnym czosnkiem
Tak przygotowany chlebek jest wspaniałym zdrowym posiłkiem zawiera bardzo dużo błonnika i mikroelementów. Polecamy, by przygotować go w wersji do spożywania na słodko i do kanapek.
Będą nim się zachwycać zarówno dorośli jak i dzieci.
Składniki:
Płatki orkiszowe, gryczane, jaglane, jęczmienne, siemię lniane, sezam czarnuszka, orzechy, pestki z dyni, pestki słonecznika, można dodać ostropest plamisty, nasiona babki plesznik, ząbki czarnego czosnku. Nie podaję ilości bo wsypuję do garnka bez odmierzania wg gustu i fantazji. Zawsze wychodzi smaczny ale inny.
Dowolne ulubione płatki śniadaniowe i dowolne dodatki np. w wersji na słodko dodaję rodzynki, żurawinę i odrobinę ;) miodu.
Przygotowanie
Wszystkie płatki i dodatki mieszam razem na sucho drewnianą łychą w garnku, następnie dodaję gorącej wody tyle aby wszystko się dobrze połączyło nie za dużo, płatki i dodatki nie mają pływać w wodzie. Dalej mieszam aby woda dotarła wszędzie. Pozostawiam do namoczenia i nasiąknięcia na około 2-3 godziny. Następnie dodaję ząbki czarnego czosnku i wykładam na dużą blachę do pieczenia warstwę grubości około 0,5 cm piekę w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) ok. 40- 50 minut w temperaturze 170 St. C. Placek chlebka powinien być elastyczny nie za suchy. Następnie po przestudzeniu kroję go na kawałki. Tak przygotowany chlebek można przechowywać kilka dni. Gdy zrobię zbyt dużo mrożę.