Kaczka w sosie z czarnego czosnku
Składniki:
- kaczka
- jabłka 3-4 sztuki
- garść żurawiny
- pomarańcze 2-3 sztuki
- sól, pieprz, papryka w proszku u mnie ostra, 5-6 goździków
- 2-3 cebule
- pasta z czarnego czosnku
- pół szklanki czerwonego wina, może tez być białe,
Kaczkę myjemy, nacieramy solą, i papryką pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. Następnie wkładamy do brytfanki wyłożonej plastrami cebuli, układamy na nich kaczkę do wnętrza wkładamy jabłka i żurawinę z goździkami. Kaczkę przykrywamy plastrami pokrojonych jabłek i pomarańczy posypujemy pozostałymi goździkami.
Pieczemy około 2 godzin w piekarniku 170-180st. Pilnować by nie przesuszyć w razie potrzeby podlać wodą, piwem lub winem.
Powstały podczas pieczenia sos odcedzić, przełożyć na patelnie, dodać wino i pastę z czarnego czosnku, zredukować, polać kaczkę, resztę podać w sosjerce.
Smacznego!