O czarnym czosnku
Czarny czosnek – Podstawowe informacje
Czarny czosnek – Produkcja
Sposób wytwarzania czarnego czosnku został odkryty w starożytności. Koreańska kultura, jakże dobrze znana z coraz bardziej popularnego w Polsce kimchi, udoskonaliła sztukę fermentacji, wznosząc jej produkty na inny, nowy poziom. Nic dziwnego, że proces wytwarzania pochodzi właśnie z Korei. Pomimo tego, to właśnie Japończycy szybko przejęli pomysł na fermentowanie czosnku, w znacznym stopniu rozpowszechniając go – nie tylko na terenie swojego kraju, ale na całym świecie, wznosząc go do rangi produktu przedłużającego życie.
W Europie czarny czosnek znany jest od kilkunastu lat. Wiodącym producentem jest Hiszpania, której czosnek ma najlepszą wilgotność i najlepiej przechodzi ten proces.
Produkcja czarnego czosnku jest długotrwała i bardzo energochłonna, przez co nieopłacalna w warunkach domowych. W uproszczeniu - aby uzyskać czarny czosnek, należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotność. Cały proces musi odbywać się bez udziału grzybów, bakterii ani żadnych środków konserwujących. Po 60 dniach powstanie nowy produkt - czarny czosnek, który oprócz zmiany koloru zyskuje zupełnie nowe właściwości smakowe oraz zdrowotne. Po tym czasie, przez kolejne tygodnie czosnek „odpoczywa” ulegając naturalnej oksydacji.
Proces fermentacji w produkcji czarnego czosnku nie jest typowy, ponieważ nie zachodzi pod wpływem działalności mikroorganizmów, a jedynie przy pomocy enzymów i pozostałych naturalnych reakcji biochemicznych zachodzących w trakcie dojrzewania.
Czosnek zyskuje czarny kolor w wyniku reakcji naturalnie występujących w nim cukrów. Pod koniec pełnego procesu przybiera czarno – granatową barwę, o miękkiej i bardzo delikatnej konsystencji, podobnej do topionego serka. W jego nowym smaku można doszukać się nut wędzonej śliwki, suszonych moreli, wanilii oraz trufli. Ogromne ilości związków antyoksydacyjnych sprawiają, że jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń, takich jak nowotwory lub problemy z układem krwionośnym.
Długotrwały proces produkcji czarnego czosnku i zachodzące w ząbkach reakcje enzymatyczne wpływają na wzrost przyswajalności substancji odżywczych i lepsze działanie antyoksydacyjne. Czarny czosnek zawiera większe stężenie przeciwutleniaczy niż świeży czosnek za sprawą dużej zawartości s-allilocysteiny, znanej z szerokich właściwości zdrowotnych i leczniczych.
Czarny czosnek BIO JULEKO za sprawą fermentacji staje się łagodny dla przewodu pokarmowego – nie podrażnia go, dzięki czemu ulega skuteczniejszemu trawieniu, jednym słowem jest lekkostrawny. Nie podrażnia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, nie obciąża także nerek.
Produkcja czarnego czosnku przebiega bez kontaktu z glutenem, nabiałem ani innymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Nie ma także kontaktu z aluminium.
Na naszej stronie możesz zamówić ekologiczny czarny czosnek w główkach pakowany po 2 szt, pastę i proszek z czarnego czosnku w słoiczkach szklanych po 100g oraz obrane ząbki czosnku. Ząbki są pakowane w szklane słoiczki po 50g i 200g. Kupując więcej płacisz mniej! Sprawdź poniżej nasze progi rabatowe. Jeśli szukasz najlepszego producenta czarnego czosnku na rynku to dobrze trafiłeś.
Cena czarnego czosnku jest niższa w przypadku większej pojemności. Duży ekonomiczny słoik 200g jest 4 x większy niż mały 50g a jego cena jest niższa niż 3 szt. małego słoiczka.
Kupując więcej zyskujesz także rabat!
Przy zamówieniu powyżej 300zł formularz zamówień automatycznie nalicza rabat 2%, natomiast przy zamówieniach powyżej 600zł – rabat 5%.
Darmowa dostawa od 170zł.
Pamiętaj także aby zapisać się do naszego newslettera. Otrzymasz wtedy rabat 5% na pierwsze zamówienie, który sumuje się w powyższymi zniżkami. Sprawdzaj nasze oferty promocyjne. Dzięki temu masz szansę kupić w niższej cenie czarny czosnek.
Uwaga! U nas rabaty się sumują!
Masz sklep, aptekę, hurtownie lub restaurację? Poszukujesz producenta czarnego czosnku i interesuje Cię hurtowa cena?
Napisz do nas na biuro@juleko.pl
Jak jeść czarny czosnek?
Daj się zaskoczyć smakiem i wypróbuj nasze czarne ząbki czosnku.
Zazwyczaj czosnek kojarzy się z czymś ostrym, twardym i pozostawiającym nieprzyjemny zapach.
Czarny czosnek JULEKO jest zupełnie inny... zaskakująco dobry :-)
Są tacy, którzy uważają, że obrane ząbki to najlepsze żelki jakie jedli w życiu, inni dodają go do dań a ciekawe świata dzieci wyjadają prosto ze słoiczka.
Obejrzyj poniższy film aby dowiedzieć się jak jeść czarny czosnek JULEKO.
Jak już go wypróbujesz pamiętaj aby podzielić się wrażeniami w komentarzu.
Gdzie kupić czarny czosnek?
Czarny czosnek możesz kupić w naszym sklepie internetowym, wielu sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością (m.in. w sieci sklepów Organic Market) w całym kraju.
Jeśli nie wiesz gdzie kupić czarny czosnek w swojej okolicy napisz do nas a my podamy Ci jego adres.
Zastanawiasz się gdzie kupić czarny czosnek hurtowo? Skontaktuj się z nami.
DYSTRYBUCJA HURTOWA CZARNEGO CZOSNKU:
JULEKO Bogumiła Krzycka
ul. Piaskowa 58, 05-075 Warszawa
tel. 694978128