O czarnym czosnku

Czarny czosnek – Podstawowe informacje

Czarny czosnek – Produkcja

Sposób wytwarzania czarnego czosnku został odkryty w starożytności. Koreańska kultura, jakże dobrze znana z coraz bardziej popularnego w Polsce kimchi, udoskonaliła sztukę fermentacji, wznosząc jej produkty na inny, nowy poziom. Nic dziwnego, że proces wytwarzania pochodzi właśnie z Korei. Pomimo tego, to właśnie Japończycy szybko przejęli pomysł na fermentowanie czosnku, w znacznym stopniu rozpowszechniając go – nie tylko na terenie swojego kraju, ale na całym świecie, wznosząc go do rangi produktu przedłużającego życie.

W Europie czarny czosnek znany jest od kilkunastu lat. Wiodącym producentem jest Hiszpania, której czosnek ma najlepszą wilgotność i najlepiej przechodzi ten proces.

Produkcja czarnego czosnku jest długotrwała i bardzo energochłonna, przez co nieopłacalna w warunkach domowych. W uproszczeniu - aby uzyskać czarny czosnek, należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotność. Cały proces musi odbywać się bez udziału grzybów, bakterii ani żadnych środków konserwujących. Po 60 dniach powstanie nowy produkt - czarny czosnek, który oprócz zmiany koloru zyskuje zupełnie nowe właściwości smakowe oraz zdrowotne. Po tym czasie, przez kolejne tygodnie czosnek „odpoczywa” ulegając naturalnej oksydacji.

Proces fermentacji w produkcji czarnego czosnku nie jest typowy, ponieważ nie zachodzi pod wpływem działalności mikroorganizmów, a jedynie przy pomocy enzymów i pozostałych naturalnych reakcji biochemicznych zachodzących w trakcie dojrzewania.

Czosnek zyskuje czarny kolor w wyniku reakcji naturalnie występujących w nim cukrów. Pod koniec pełnego procesu przybiera czarno – granatową barwę, o miękkiej i bardzo delikatnej konsystencji, podobnej do topionego serka. W jego nowym smaku można doszukać się nut wędzonej śliwki, suszonych moreli, wanilii oraz trufli. Ogromne ilości związków antyoksydacyjnych sprawiają, że jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń, takich jak nowotwory lub problemy z układem krwionośnym.

Długotrwały proces produkcji czarnego czosnku i zachodzące w ząbkach reakcje enzymatyczne wpływają na wzrost przyswajalności substancji odżywczych i lepsze działanie antyoksydacyjne. Czarny czosnek zawiera większe stężenie przeciwutleniaczy niż świeży czosnek za sprawą dużej zawartości s-allilocysteiny, znanej z szerokich właściwości zdrowotnych i leczniczych.

Czarny czosnek BIO JULEKO za sprawą fermentacji staje się łagodny dla przewodu pokarmowego – nie podrażnia go, dzięki czemu ulega skuteczniejszemu trawieniu, jednym słowem jest lekkostrawny. Nie podrażnia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, nie obciąża także nerek.

Produkcja czarnego czosnku przebiega bez kontaktu z glutenem, nabiałem ani innymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Nie ma także kontaktu z aluminium.

Na naszej stronie możesz zamówić ekologiczny czarny czosnek w główkach pakowany po 2 szt, pastę i proszek z czarnego czosnku w słoiczkach szklanych po 100g oraz obrane ząbki czosnku. Ząbki są pakowane w szklane słoiczki po 50g i 200g. Kupując więcej płacisz mniej! Sprawdź poniżej nasze progi rabatowe. Jeśli szukasz najlepszego producenta czarnego czosnku na rynku to dobrze trafiłeś.

Cena czarnego czosnku jest niższa w przypadku większej pojemności. Duży ekonomiczny słoik 200g jest 4 x większy niż mały 50g a jego cena jest niższa niż 3 szt. małego słoiczka.

 

Kupując więcej zyskujesz także rabat!

Przy zamówieniu powyżej 250zł formularz zamówień automatycznie nalicza rabat 2%, natomiast przy zamówieniach powyżej 500zł – rabat 5%, 1000zł - rabat 8%, 1500zł- rabat 10%, 2000zł - rabat 15%.

Darmowa dostawa od 170zł.

Pamiętaj także aby zapisać się do naszego newslettera. Otrzymasz wtedy rabat 5% na pierwsze zamówienie, który sumuje się w powyższymi zniżkami. Sprawdzaj nasze oferty promocyjne. Dzięki temu masz szansę kupić w niższej cenie czarny czosnek.

Uwaga! U nas rabaty się sumują!

 

Masz sklep, aptekę, hurtownie lub restaurację? Poszukujesz producenta czarnego czosnku i interesuje Cię hurtowa cena?

Napisz do nas na biuro@juleko.pl

 

 o czarnym czosnku

 

Jak jeść czarny czosnek? 

Daj się zaskoczyć smakiem i wypróbuj nasze czarne ząbki czosnku.

Zazwyczaj czosnek kojarzy się z czymś ostrym, twardym i pozostawiającym nieprzyjemny zapach.

Czarny czosnek JULEKO jest zupełnie inny... zaskakująco dobry :-)

Są tacy, którzy uważają, że obrane ząbki to najlepsze żelki jakie jedli w życiu, inni dodają go do dań a ciekawe świata dzieci wyjadają prosto ze słoiczka.

Obejrzyj poniższy film aby dowiedzieć się jak jeść czarny czosnek JULEKO.

Jak już go wypróbujesz pamiętaj aby podzielić się wrażeniami w komentarzu.

 

 

Gdzie kupić czarny czosnek?

Czarny czosnek możesz kupić w naszym sklepie internetowym, wielu sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością (m.in. w sieci sklepów Organic Market) w całym kraju.

 

Jeśli nie wiesz gdzie kupić czarny czosnek w swojej okolicy napisz do nas a my podamy Ci jego adres.

Zastanawiasz się gdzie kupić czarny czosnek hurtowo? Skontaktuj się z nami.

DYSTRYBUCJA HURTOWA CZARNEGO CZOSNKU:

JULEKO Bogumiła Krzycka

ul. Piaskowa 58, 05-075 Warszawa

tel. 694978128

biuro@juleko.pl

Social Media
© JULEKO all rights reserved
designed by MAŁGO KOTLONEK
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl