Spirulina BIO – właściwości i działanie
Spirulina (Spirulina Platensis) to niebiesko-zielona alga, gatunek fitoplanktonu, który wyglądem przypomina zieloną sprężynkę, stąd pochodzi jej nazwa. Ekologiczna spirulina rośnie w czystej, ciepłej, alkalicznej wodzie. Algi spirulina zasiedlały naszą planetę jako jedne z pierwszych organizmów na Ziemi. Jej cenne właściwości odżywcze i prozdrowotne wykorzystywane były przez ludzkość od tysięcy lat.
Ze względu na swój odżywczy skład spirulina została uznana za superfood.
Spirulina – na co pomaga?
Sprawdź dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety.
Spis treści:
1. Spirulina organiczna – składniki odżywcze i prozdrowotne
2. Spirulina ekologiczna – właściwości i działanie poparte badaniami
3. Spirulina bio na ciśnienie krwi
4. Spirulina bio na odporność
5. Spirulina bio a nowotwory
6. Ekologiczna spirulina a cholesterol
7. Spirulina organiczna a cukrzyca
8. Eko spirulina na odchudzanie i detoks
9. Bio spirulina – rano czy wieczorem?
10. Spirulina jaka najlepsza?
Spirulina organiczna – składniki odżywcze i prozdrowotne
Spirulina ekologiczna stanowi cenne źródło białka, witamin i minerałów. Zawiera też prozdrowotne fitoskładniki i silne antyoksydanty. Ze względu na wysokie wartości odżywcze doskonale sprawdza się w diecie wegan, wegetarian, sportowców, seniorów i innych osób potrzebujących zdrowej i skoncentrowanej porcji cennych składników odżywczych.
Szczególnie cenna jest spirulina bio, uprawiana zgodnie z surowymi normami ekologicznego rolnictwa w EU.
● białko – spirulina zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy (m.in. izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina), dlatego jest bardzo ceniona przez wegan i wegetarian
● niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym. kwas gamma-linolenowy, kwas linolowy (LA)
● witaminy – spirulina stanowi naturalne źródło wielu witamin - m.in. wit. A (beta-karoten), E. C oraz istotne witaminy z grupy B - wit.B1, B2, B3, B12.
● minerały – żelazo (także ważne dla wegan i wegetarian), cynk (na odporność), potas, fosfor, magnez, wapń, selen wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, chrom
● fitoskładniki i antyoksydanty – fikocyjanina, zeaksantyna, luteina, chlorofil,
Spirulina – na co pomaga – właściwości poparte badaniami
Właściwości spiruliny i jej prozdrowotne działanie na organizm zostało potwierdzone wieloma badaniami naukowymi – do tej pory powstało ponad 1000 publikacji naukowych na temat tej wyjątkowej algi. Dzięki licznym korzyściom, które płyną z regularnego stosowania spiruliny, jest uznawana za prawdziwy superfood.
Spirulina bio na ciśnienie krwi
Spirulina zawiera cenny składnik o nazwie fikocyjanina. Wykazuje ona korzystny wpływ na układ krążenia i powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Mechanizm działania polega prawdopodobnie na wpływie na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych.
Spirulina bio na odporność
Algi spirulina wspomagają układ odpornościowy. Badania na zwierzętach wykazały, że suplementacja spiruliną wspomaga wytwarzanie przeciwciał. Spirulina jest także bogata w witaminę E i cynk, które wspomagają działanie układu odpornościowego. Działa również jako przeciwutleniacz, pomagając redukować wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki w organizmie. Spirulina w naturalny sposób pomaga zapobiegać infekcjom wirusowym i stanom zapalnym.
Spirulina bio a nowotwory
Spirulina zawiera wysoką zawartość składników o silnym działaniu antyoksydacyjnym, a także stymulujący wpływ na układ immunologiczny. Dzięki tym właściwościom spirulina może wspierać organizm w walce z komórkami nowotworowymi i rakowymi.
Ekologiczna spirulina a cholesterol
Badania naukowe wykazały, że regularne przyjmowanie spiruliny pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu spirulina może zapobiegać miażdżycy i redukować ryzyko wystąpienia poważnych chorób związanych z odkładaniem płytki miażdżycowej, takich jak udar mózgu. Oprócz obniżenia cholesterolu spirulina korzystnie wpływa także na poziom trójglicerydów, więc jest przydatna do poprawy profilu lipidowego.
Spirulina organiczna a cukrzyca
Naturalna zawartość aktywnych fitoskładników i silnych przeciwutleniaczy w spirulinie może wpływać na regulację stężenia glukozy we krwi. Badania sugerują, że regularna suplementacja spiruliną może wpływać korzystnie na przebieg cukrzycy, a także na poprawę profilu lipidowego.
Eko spirulina na odchudzanie i detoks
Spirulina wspiera utratę masy ciała, zawiera dobrze przyswajalne białko, pomaga ograniczyć odczuwanie głodu i korzystnie wpływa na metabolizm. Stosując spirulinę odpowiednio wcześniej przed posiłkiem i popijając dużą ilością wody, można zauważyć uczucie nasycenia i zmniejszenie odczuwania głodu. Spirulina wspomaga także oczyszczenie organizmu – detoks, czyli usuwanie szkodliwych składników z organizmu, ułatwia detoksykację i optymalizuje energię organizmu.
Bio spirulina – rano czy wieczorem?
Ekologiczną spirulinę najlepiej przyjmować rano lub w środku dnia. Można oczywiście dzienną porcję spiruliny podzielić, i część spożyć rano, a resztę w ciągu dnia.
Spirulina jaka najlepsza?
Algi spirulina uprawiane są w wielu miejscach na świecie, także w Azji, Afryce czy Ameryce Południowej, a jakość pozyskanego surowca może być różna. Dlatego warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia spiruliny, certyfikaty i normy jakościowe.
Wybierając ekologiczną Spirulinę Nigrita z Grecji, masz pewność że spełnia ona surowe normy unijne odnośnie zawartości metali ciężkich i innych zanieczyszczeń. Najwyższa jakość spiruliny Bio zapewnia korzystny wpływ na organizm i sprawia, że można korzystać z pełni jej właściwości odżywczych i prozdrowotnych.
Grecka ekologiczna Spirulina Nigrita rośnie w naturalnych źródłach geotermalnych, wykorzystując do wzrostu słońce i wodę mineralną.
Ekologiczna spirulina Nigrita – poznaj produkty z Bio spiruliną z Grecji – zawierają 100% naturalną spirulinę eko, bez żadnych substancji pomocniczych, wypełniaczy i innych niepotrzebnych dodatków:
● Spirulina tabletki (spirulina bio w tabletkach)
● Spirulina płatki (spirulina bio w płatkach)