GOJNIK GRECKI Z OLIMPU BIO 35g - GReco Products
Opis
BIO GOJNIK Z OLIMPU 35 g – Greco Products
Gojnik ziele
Pośród czystych górskich terenów Olimpu, na niczym nieskażonych, zielonych zboczach gór, rośnie niezwykła roślina – gojnik. Można go spotkać, wędrując po górach pamiętających czasy greckich bogów, na wysokości od 800 do 2800 m n.p.m. Rośnie wyłącznie tam, gdzie powietrze jest lekkie, gdzie nie dotarły nowoczesne uprawy rolnicze i przemysł, na certyfikowanych terenach ekologicznych. Żółte kwiaty gojnika z Olimpu rozkwitają w zgodzie z naturą, tak samo jak tysiące lat temu, napełnione słońcem są duże, nasycone cennymi olejkami eterycznymi. Zbierane ręcznie przez zielarzy z firmy Greco, z poszanowaniem natury.
Gojnik BIO Greco to aromatyczne zioło o delikatnym smaku. Gdy weźmiesz w dłoń delikatną gałązkę gojnika o zniewalającym aromacie naturalnych olejków eterycznych, pamiętaj, że taka jedna łodyga gojnika greckiego wystarcza na zaparzenie ok. 0,5 litra naparu.
Gojnik BIO Greco – czym różni się od innych?
W Grecji rośnie aż 12 odmian gojnika, jednak nie wszystkie mają te same właściwości. Gojnik, który wybraliśmy, wyróżnia pełnia aromatu i najwyższa zawartość cennych olejków eterycznych.
Gałązki greckiego gojnika z dużymi kwiatostanami, które znajdziesz w naszym opakowaniu, zostały ręcznie i z najwyższą troską zebrane na wzgórzach Olimpu. To gojnik z ekologicznych, certyfikowanych upraw. Następnie zostały starannie wysuszone, by zagwarantować Ci największą zawartość cennych składników. Dlatego nie wahamy się powiedzieć: „Nasz gojnik działa!”.
Gojnik – jak parzyć herbatę z gojnika?
Najprostszy sposób – dla zabieganych:
- Zalej gojnik wrzątkiem, przykryj i poczekaj ok. 8 minut. Tę samą porcję możesz zalewać wrzątkiem 2 razy, dzięki czemu wykorzystasz pełnię olejków eterycznych z gałązki gojnika greckiego.
Dla osób, które chcą poczuć się jak na wakacjach w Grecji:
- Gojnik możesz też włożyć do garnka, zagotować (doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować), wyłączyć i zostawić na kilka godzin (np. na noc). Następnie podgrzać. Dzięki temu otrzymamy intensywny ciemny napar. Można pić zamiast kawy na pobudzenie. Ten tradycyjny sposób upodobali sobie Grecy i stosują go od lat w swoich domach. Natomiast delikatna herbatka z gojnika z dodatkiem miodu jest popularna w greckich przedszkolach.
Gojnik – kiedy pić?
Ziele gojnika – podobnie jak herbatę – możesz pić nawet kilka razy dziennie. Smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli chcesz wzbogacić jego smak, możesz dodawać cytrynę i miód, otrzymasz wtedy napój tak smaczny jak nektar olimpijskich bogów.
Niemiecki biolog z Uniwersytetu w Rodstock, prof. Jensa Pahnke dowiódł, że substancje obecne w greckim gojniku ograniczają ryzyko wystąpienia demencji starczej i choroby Alzheimera oraz że regularne picie naparu z gojnika wpływa pozytywnie na problemy z pamięcią i orientacją.
Zaproś gojnik do swojego domu! Parzenie aromatycznych gałązek może stać się przyjemnym codziennym rytuałem i wzbogaci Twoją kuchnię o śródziemnomorskie zapachy i smaki.
Skład: całe gałązki BIO gojnika ekologicznego, certyfikowanego, wraz z łodygami i kwiatami (Sideritis scardica Griseb)
Iwona, 20 listopada 2021
Super ziółko. Pijemy całą rodziną, zaparzony rano w dzbanku gojnik jest smaczny zarówno ciepły, jak i pity na zimno. Energia i smak - polecam :)
Agnieszka, 20 listopada 2021
Gojnik super świetny zapach i smak. Dzieci również chętnie ją piją :)
Karolina, 13 listopada 2023
Rewelacyjny smak i naturalna energia, a i sam wygląd w zaparzaczu robi niesamowity efekt niczym przypominajka wakacji w Grecji.