Rolada szpinakowa z czarnym czosnkiem
Składniki:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 300 g serka śmietankowego
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- kilka ząbków czarnego czosnku
- kilka łyżek chrzanu
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Szpinak podsmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem, dodajemy jogurt. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy szpinak, a następnie go blendujemy. Dodajemy żółtka, mąkę i ubitą na sztywną pianę z białek.
Tak przygotowaną masę szpinakową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut. Ważne aby nie wysechł.
Upieczony szpinakowy biszkopt odwracamy na bawełnianą ściereczkę papierem do góry.
Gdy trochę przestygnie zdejmujemy papier i studzimy placek. Chłodne ciasto smarujemy równomiernie serkiem wymieszanym z chrzanem, można jeszcze doprawić do smaku, układamy na nim plastry łososia i ząbki czosnku można dodać jeszcze plasterki zielonego ogórka lub kilka plasterków pokrojonej papryki żółtej lub czerwonej Następnie zawijamy w roladę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Foto: M.Rylska