Właściwości
Właściwości czarnego czosnku JULEKO
Carny czosnek JULEKO uzyskuje się ze świeżego ekologicznego czosnku poddanego procesowi fermentacji, bez udziału bakterii i drożdży. W rezultacie powstaje produkt koloru czarnego o słodkim smaku, podkreślonym lekką nutą korzenia lukrecji. Nasz czarny czosnek nie posiada zapachu ani smaku charakterystycznego dla czosnku świeżego. Można zatem jeść go np. rano i iść do pracy. Smakuje także dzieciom, a naturalny proces fermentacji powoduje że jest łagodny i nie obciąża trawienia.
Jego słodki smak przypisywany jest obróbce cieplnej allicyny (związek odpowiedzialny za charakterystyczny smak czosnku) zawartej w związkach o właściwościach antyoksydacyjnych, rozpuszczalnych w wodzie, m.in. np. S-alliocysteinie (SAC) czy tetrahydro-B-karbonylom.
Popularność czarnego czosnku, jako składnika bardzo często używanego w kuchni wysublimowanej, tak ostatnio docenianej na Zachodzie, wzrosła w ostatnich latach. Jednakże, czarny czosnek jest produktem znanym od lat, przede wszystkim w Japonii czy Korei. Powszechnie znane prozdrowotne właściwości czarnego czosnku są związane z bogatą zawartością naturalnych antyoksydantów.
Istnieją różne badania potwierdzające właściwości czarnego czosnku.
Nasz czarny czosnek brał udział w projektach badawczo-rozwojowych w celu zidentyfikowania jego składników, a następnie oszacowania ich ilości, które okazują się ważne pod względem swoich właściwości prozdrowotnych. Badania przeprowadził m.in.Uniwersytet w Cordobie i Andaluzyjski Instytut Badań i szkolnictwa Rolnego i Ekologicznej Produkcji.
Aminokwasy obecne w czarnym czosnku JULEKO
Aminokwasy są związkami organicznymi, które łączą się w białka. Stanowią one podstawę całego procesu życiowego, jako że okazują się być absolutnie niezbędnymi we wszystkich procesach metabolicznych. Do ich najważniejszych zadań należą: optymalny transport oraz magazynowanie składników odżywczych, czyli wody, tłuszczy, węglowodanów, białek, minerałów i witamin. Istnieje w sumie 20 aminokwasów, z których 8 to aminokwasy egzogenne (niezbędne) a 12 to aminokwasy endogenne, co bardziej szczegółowo opisane jest w dalszej części. Czarny czosnek zapewnia 15 z tych 20 aminokwasów.
Aminokwasy egzogenne to te, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, więc muszą być dostarczane w pożywieniu. Są to: Fenyloalanina, Izoleucyna, Leucyna, Lizyna, Treonina, Tryptofan, Walina i Metionina.
7 spośród 8 wyżej wspomnianych aminokwasów egzogennych znajduje się w czarnym czosnku:
- Tryptofan
- Lizyna
- Izoleucyna
- Leucyna
- Fenyloalanina
- Treonina
- Walina
Aminokwasy endogenne to te, które nasz organizm może syntetyzować samodzielnie. W sumie z 12 z nich 8 możemy odnaleźć w czarnym czosnku:
- Kwas glutaminowy
- Asparagina
- Glicyna
- Cysteina
- Alanina
- Pirolina
- Seryna
- Tyrozyna
Właściwości wykrytych aminokwasów:
Tryptofan: bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, wspomaga regulację cykli snu.
Lizyna: pełni funkcje wzmacniania układu odpornościowego oraz pokarmowego, wspomaga wytwarzanie przeciwciał, zapewnia absorpcję i dystrybucję wapnia, bierze udział w procesach odnowy tkanek, w syntezie kolagenu oraz w produkcji wszystkich białek mięśniowych (w połączeniu z witaminą C). Dodatkowo, przyczynia się do opóźniania czy uniemożliwiania przerzutów nowotworowych.
Izoleucyna: zapobiega uszkodzeniom wątroby, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, zapobiega zanikowi mięśni, przyczynia się do utrzymania prawidłowego zdrowia psychicznego, jest niezbędna w leczeniu urazów i ran, jako że bierze udział w tworzeniu tkanki mięśniowej i krzepnięciu krwi.
Leucyna: to główny regulator metabolizmu, ważny podczas rozwoju dzieci, dostarczający energii podczas wysiłku.
Fenyloalanina: wspomaga tworzenie neuroprzekaźników takich jak dopamina, czy noradrenalina, tak ważnych dla zdrowia psychicznego. Posiada właściwości przeciwbólowe i reguluje rytm serca.
Treonina: posiada właściwości lipotropowe, które pomagają w metabolizmie tłuszczy w wątrobie. Jest niezbędna podczas normalnego wzrostu, w regeneracji organizmu, wchodzi w skład kolagenu.
Walina: odgrywa ważną rolę w koordynacji mięśniowej oraz w funkcjonowaniu mózgu, wspomaga proces regeneracji niektórych tkanek.
Asparagina: nie jest aminokwasem niezbędnym, ale ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ jej niedobór wpływa na układ nerwowy, powodując silne bóle głowy czy wzrost pobudliwości. Poza tym, używa się jej w leczeniu chorób typu Alzheimer, zaburzeniach układu nerwowego (niepokój, lęk, bezsenność), czy zaburzeniach metabolicznych. Jest również bardzo użyteczna dla sportowców, ponieważ pomaga zwalczyć zmęczenie.
Tyrozyna: choć nie jest aminokwasem niezbędnym, zwiększa odporność organizmu na stres fizyczny i emocjonalny, chroni przed działaniem wolnych rodników, poprawia nastrój, pamięć i metabolizm.
Kwas glutaminowy: jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu i rdzeniu kręgowym. Wśród spełnianych przez niego funkcji można wyróżnić wzmacnianie impulsów nerwowych w centralnym systemie nerwowym, przemiana w GABA (kwas gamma-aminobutanowy), udział w transporcie potasu przez barierę krew-mózg, a także zmniejszanie toksyczności amoniaku podczas odbierania atomów azotu (odtruwa mózg z amoniaku). Używa się go również w leczeniu padaczki, niedorozwoju umysłowego, wrzodów i dystrofii mięśniowej.
Glicyna: opóźnia zwyrodnienia mięśni, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, kwasów żółciowych oraz innych kwasów endogennych, przyspiesza gojenie i regenerację po urazach, jest niezbędna dla właściwego funkcjonownia centralnego ośrodka nerwowego, może także zapobiegać atakom epilepsji działając jako neurotransmitor hamujący.
Cysteina: zawiera siarkę, bierze udział w tworzeniu skóry, uczestnicząc w syntezie kolagenu, wspomagając w ten sposób jej elastyczność i strukturę. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami produkowanymi przez promieniowanie oraz umożliwia prawidłowe działanie białych krwinek.
Alanina: stanowi część witaminy B5 oraz koenzymu A (istotny katalizator organiczny). Jest jednym z aminokwasów najczęściej używanych w syntezie białek, wspomaga przemianę cukrów i kwasów organicznych, hamuje lub redukuje neurotransmisję w mózgu, stymuluje produkcję białek układu odpornościowego (przeciwciał), a także wspomaga wyrównanie poziomu glukozy we krwi u osób cierpiących na hipoglikemię.
Prolina: jest użyteczna dla wzmacniania stawów i ścięgien, zapobiega zapaleniom stawów, utrzymując je w dobrym stanie.
Seryna: to ważny środek nawilżający skórę, jest niezbędna dla właściwego metabolizmu tłuszczy i kwasów tłuszczowych. Stanowi część osłony mielinowej chroniącej włókna nerwowe. Jest także ważna dla funkcjonowania DNA i RNA oraz tworzenia komórek, a także wspomagania produkcji immunoglobuliny i przeciwciał.
Czarny czosnek JULEKO zawiera również 22 związki jonowe i 9 związków niejonowych lub nisko jonowych.
Badania wykazują silny wzrost całkowitej liczby przeciwutleniaczy powstających w czasie procesu wytwarzania czarnego czosnku, kiedy to dochodzi czasami nawet do ich pięciokrotnego zwiększenia w porównaniu z liczbą przeciwutleniaczy zawartych w czosnku świeżym. Zwiększona jest też liczba polifenoli i flawonidów obecnych w czarnym czosnku, a wspomniane związki są utożsamiane z jego właściwościami antyoksydacyjnymi.
Składniki związane prozdrowotnymi właściwościami czarnego czosnku, wymienione w jego składzie to m.in.:
- Związki siarkoorganiczne i fenolowe: są w głównej mierze odpowiedzialne za korzystne właściwości czarnego czosnku, m.in. bakteriobójcze, antyseptyczne, krążeniowe, nadciśnieniowe, wykrztuśne, moczopędne, trawienne i antyoksydacyjne.
- S-allilocysteina, związki siarkoorganiczne, fenolowe, flawonidy czy pochodne tetrahydro- β-karbonylu- im przypisywane są właściwości antyoksydacyjne.
- Kwas jabłkowy: używa się go w leczeniu osób z syndromem chronicznego zmęczenia i fibromialgii, która powoduje silny ból mięśni i ścięgien. Odnawia siły witalne, poprawia funkcjonowanie mięśni, jak również sprawność umysłową. Dodatkowo, znajduje zastosowanie w poprawie działania funkcji trawiennych oraz jako środek antyseptyczny.
- Glukozamina β-D-glukozamina: wykorzystywana jest przy wspomaganiu leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów.
- Rafinoza, izomaltotrioza, maltozyloglukoza: rafinoza spełnia funkcje energetyczne w organizmie, przez co jest właśnie tak ważna.
- Nor-harman: posiada właściwości antymutagenne i antygenotoksyczne.
- Kwas 3-Aminopropanosulfonowy: związek podobny do tauryny, którego używa się w leczeniu choroby Alzheimera.
- Sulfotlenek metylocysteiny : właściwości antyoksydaycjne czarnego czosnku są przypisywane związkom takim jak S-allilocysteina, związki siarkoorganiczne, fenolowe, flawonidy czy pochodne tetrahydro-β-karbonylków.
- Glicerofosfocholina: znajduje zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera, jako że dzięki temu związkowi zwiększa się ilość acetylocholiny w mózgu, odpowiedzialnej za zdolność zapamiętywania oraz uczenia się.
- Skwalen: jest molekułą wchodzącą w sposób naturalny w skład naszych tkanek, co pozbawia go efektu toksycznego oraz niweluje możliwość jakiegokolwiek odrzucenia. Na tej podstawie, jego działanie antyoksydacyjne, pobudzanie układu odpornościowego oraz zdolność wiązania tlenu pomagają nam poprawić jakość życia w różnych aspektach zdrowotnych.
Bogumiła Krzycka
Informacje zawarte w niniejszym opracowaniu są własnością firmy JULEKO Bogumiła Krzycka i nie mogą być kopiowane i rozpowszechniane bez wyraźnej zgody.
Czarny czosnek - Zastosowanie
Nie jest niczym dziwnym to, że gdy tylko zaczyna nam coś dolegać, sięgamy po czosnek. To naturalny antybiotyk, którego siłę doceniamy do dziś, mimo dostępu do szeregu innych sposób na wzmocnienie organizmu.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że można użyć skuteczniejszej broni w walce z bakteriami. Ekologiczny czarny czosnek dostępny w naszym sklepie to produkt jadany w kuchni azjatyckiej i amerykańskiej, który z czasem trafił także na nasze stoły. Ciemna barwa powstała w wyniku fermentacji to nie jedyne, co odróżnia go od jego białej odmiany. To także znacznie większe nagromadzenie wartościowych składników, które nie tyle warto, co trzeba dostarczać organizmowi, aby ten mógł skuteczniej radzić sobie z osłabieniem.
Czarny Czosnek to wspaniałe uzupełnienie regularnej i bogatej w składniki odżywcze diety – jest naturalnym energetykiem. Zalecamy, spożywanie od 1 do 3 ząbków dziennie, najlepiej rano – przed i po śniadaniu. Należy go unikać w okolicach wieczornych i przed pójściem spać, ponieważ ma działanie pobudzające. Można go jeść na surowo lub jako dodatek do przyrządzanych potraw. Ząbki czarnego czosnku są polecane zarówno najmłodszym, jak i seniorom. Dzięki swym właściwościom czarny czosnek dostarcza do organizmu cenne składniki, w tym szereg aminokwasów oraz przeciwutleniaczy. Główek i ząbków czarnego czosnku nie powinny spożywać osoby uczulone na składniki zawarte w produkcie (głównie allinazę).W smaku jest przepyszny – ma nieco słodkawy smak, który przypomina suszona śliwkę. Zaskakujący powinien być fakt, że NIE POSIADA czosnkowego, dość drażniącego aromatu. Z łatwością się trawi, dlatego też pozbawiony jest nieprzyjemnego efektu, w postaci nieświeżego oddechu. Czarny Czosnek nie ma efektów ubocznych, jednak jeśli zażywasz inne lekarstwa, zalecamy skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem.
Zastosowanie czarnego czosnku w kuchni jest bardzo szerokie. Można go smarować na pieczywie, dodawać do sałatek, farszów, deski serów i wielu innych potraw. Znakomicie komponuje się z produktami kuchni azjatyckiej (zwłaszcza sezamem i kolendrą), ale dobrze odnajduje się również jako dodatek do mięs oraz owoców morza. Czarne ząbki JULEKO z ekologicznych upraw świetnie łączą się z produktami, które tylko pozornie tworzą niepasujące do siebie połączenie – czekolada z ich dodatkiem zyskuje niesamowity smak, a całe główki są używane do przygotowywania pysznych deserów. Zainteresowani powinni być także sportowcy – zdaniem specjalistów ząbek dodany do napoju lub koktajlu znakomicie poprawia wydajność, a także dodaje energii. Na naszym blogu znajdziesz wiele przepisów z zastosowaniem czarnego czosnku.
Śledź na bieżąco nasz FACEBOOK i INSTAGRAM w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji.