Żywność funkcjonalna

 

„żywność

Żywność funkcjonalna-czarny czosnek

Termin żywność funkcjonalna pojawił się po raz pierwszy w Japonii w 1984 roku. Żywność FOSHU jest normalną żywnością, z której usunięto szkodliwe składniki (np. alergeny), wzbogacono lub wydobyto w naturalny sposób substancje aktywne fizjologicznie, tak aby otrzymać produkt posiadający odpowiednią lub wyższą od naturalnej wartość odżywczą w celu  podniesienia kondycji i zdrowia. Jest to żywność podobna wyglądem do żywności tradycyjnej i przeznaczona do konsumpcji jako część normalnej diety.

Podwyższona jakość zdrowotna tej żywności wynika głównie z obecności w jej składzie substancji bioaktywnych, stymulujących pożądany przebieg przemian metabolicznych oraz z optymalnej fizjologicznie proporcji poszczególnych składników. Żywność funkcjonalna jest przeznaczona do ogólnego spożycia jako część codziennej diety. Korzystne oddziaływanie zdrowotne tej żywności jest udokumentowane badaniami klinicznymi. Badania te powinny być prowadzone przez niezależne ośrodki naukowe, obejmować odpowiednio dużą grupę ludzi i trwać wystarczająco długo, by zapewnić obiektywne i stabilne rezultaty.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl